Claus Langkjær, Danmarks eneste freestyler?

Jeg mødte Claus Langkjær til Country Club 09, hvor han freestylede midt på en mark på en gammel køreplade, han gik med til at jeg lavede et interview med ham.

 

"Freestyle er en af 3 interesser jeg gør i, så jeg bruger nok ikke så lang tid på det året rundt, som du måske forventer? For mig er det mere en sommer, tag ud og få svedt igennem og stress af for dagligdagens ting. Jeg er ikke en så, die hard skater, Jeg skater mest fordi det hyggeligt og en dejlig måde at bruge hoved på. Dog er det alligevel 25 år siden jeg startede med at skate, så jeg har noget erfaring at dele ud af :-) så hvis det lyder fint nok i dine øre, synes jeg det lyder som en god ide med et lille interview."


Fingerflip

Hej Claus! Du må gerne fortælle lidt om dig selv. Hvornår startede du med og skate, og dit første møde med skateboard.

Tak for muligheden for at skrive et par ord.

Jeg er godt på vej til at flyde 34 år her til oktober og er født og opvokset i Århus.

Her har jeg boet det meste af mit liv, kun afbrudt af et par længere varende ophold i England hvor jeg har skatet og danset en del.

Oprindelig er jeg uddannet Radiomekaniker, men har nu været ansat i høreapparats branchen i små 10 år efterhånden.

Jeg havde mit første møde med skating , da jeg var knap 9 år gammel. Et par jævnalderne gutter og jeg var heldige en aften og finde et delvist hjemmelavet skateboard omme i baghaven hvor jeg boede som barn. Husker det ganske tydeligt, Banan formet board uden grafik, ikke så meget som hentydningen af concave, med sølvfarvet x-caliber trucks og et set bordeaux hjul.

Hvem der havde været så letsindig at efterlade det, kan jeg ikke mindes, men da vi havde store planer om at beholde det, fik vi strenge order fra mere end et hold forældre om, at ringe på og spørge om lov hos ham som ejede det. Hvordan vi slap af sted med det kan jeg ikke huske, men vi må have talt godt for vores sag, fordi gutten var ok med at lade det gå i arv og så var den sommer ligesom planlagt. Som børn nu er, kunne vi selvfølgelig heller ikke enes om hvor det her, noget af et fund nu skulle have bopæl, så da min 10 års fødselsdag var på banen, var jeg heldig at få mit eget, så var min lykke gjort -

Et par år efter var jeg startede i en junior og ungdomsklub som havde et træværksted med en yderst kreativ medarbejder ansat.

Der er sikkert nogen der husker den, dengang ofte udlånte bog der hed ”Skateboard” I den er der et afsnit om freestyle – og så vidt jeg husker var der en sætning der lød noget i retningen af,” Når en dygtig freestyler er i gang, stopper folk op og kikker”  Mere overtalelse behøves ikke, jeg var solgt

Så der gik ikke lang tid før jeg var i gang med at plage Ejvin inde på træværkstedet om at lave et freestyle board til mig. Det kom der et 8 ply board med blå Saw Blade hjul, multi farvet griptape og et stort  Schmitt Stix logo der fylde det meste af bagsiden ud af - Man var vel fan. Og et par måneder efter havde jeg lært min første fingerflip.

 

Hvor køber du dit freestyle gear, det er ikke noget jeg ser i dag i en moderne skateshop

Umiddelbart kunne man godt tænke, at et freestyle board er svært at få fat i, men hvis man bruger nettet, er det nemt i dag købe direkte fra de forskellige firmaer - 

Til at starte på, skal man lige gøre op med sig selv hvilken tybe board man er interesseret i, flatland eller et mere traditionel freestyle board. Flatland boards er typisk lidt større ”28.5*7.5 inches” og har mere concave.

Personligt foretrækker jeg et mere traditionel freestyle board, de er typisk  27*7.25 og er single kick, eller har et lille scoop i nosen.

Den der med, mere concave er = mere kontrol, er nødvendigvis ikke rigtig. Jeg synes min erfaring med mere blød concave, at det giver mere kontrol, særligt når man flipper det. Dog når man ollie’er, skal man lige vende sig til at trække boardet lidt blødere, for at det ikke smutter fra en. Har man først fanget den, så virker de fleste tricks nemmere og primo flip vil ofte føles højere. Ellers hvad man foretrækker er nok også et spørgsmål om temperament vil jeg tro.

Hvis jeg skal anbefale noget, så vil jeg forslå at du besøger Outlook skates. De er mest kendte for at været et ret hardcore pool firma, men de har også i et par år efterhånden, haft en freestyle division. Outlook har et par forskellige rigtige gode modeller ude og de er bruger bl.a. fugleøjefiner til deres boards, som giver masser af pop og lang levetid. Jeg har haft flere af deres boards og aldrig brækket et eneste. De skriver godt nok på deres hjemmeside, at de her i Europa, kun sender til Tyskland og England, men send dem lige en hurtig mail, så er der ingen ko på isen.

Ellers er der Decomposed skateboards. Det er en fyr der hedder Witter Cheng som er manden bag det, han har gjort utroligt meget for sporten igennem årene. De fleste pro’er har eller har haft, en gæste model ude for Decomposed på et eller andet tidspunkt. 

På en god dag har han vel et sted imellem 8 og 12 pro modeller ude og gør Decomposed er det firma med det største sortiment og dem der oftest skifter grafik ud. Witter har sagerne og er en rigtig flink fyr, ham kan du roligt handle med.

Så er der sk8kings. Det er ejet af Carrasco Brothers. Richy Carrasco er ham der er i Guinness rekortbog for flest 360’s – De har også nogle virkelig gode modeller ude. De er også flinke og er ret gode til at få sendt tingene i en fart. Som en af de eneste kvinder i sporten, har Diane Desiderio en pro freestyle model ude for sk8kings - 

Ved alle tre firmaer har du mulighed for at købe et complete, og have det i hænderne i løbet af en 8 dages tid - god fornøjelse.

Pogo fingerflip

Da jeg mødte dig til country club, og spurgte om jeg måtte tage billeder af dig, var du lidt tilbageholden, du fortalte mig at du har haft dårlige erfaring med skateboard miljøet, noget du har lyst til at fortælle(Vi kan godt lide at stikke til "street" kulturen her på skateboard.dk.  Jeg kan selv nogle gange syntes at skateboard miljøet kan være latterligt, specielt "street"miljøet. Så hvis du har lyst til at lukke lidt galle ud, ville det være fedt.. Og nogle kunne måske lærer noget)

Jo tak, men som jeg sagde den dag, er det på ingen måde min mening at være uforskammet. Nu kendte jeg ikke til Skateboard.dk, så jeg var blot lige nød til at sikre mig, at min interesse bliver fremstillet positivt, mere var der ikke i det .

Desværre har jeg et par dårlige erfaringer med skatere, som har følt sig frygtelig provokeret af, at se mig freestyle og derved så det nødvendigt, at give mig en kommentar med på vejen. Samtidig kan jeg godt se problemet med en freestyler i en skatepark hvor der er en rampe i hvert hjørne, så kommer man til at gå lidt i vejen. Så hvis jeg skulle stikke til nogen, kunne det være til dem der designer skateparks.

 

Du fortalte mig at du ikke kendte til skateboard.dk, og du ikke rigtigt følger med i skateboard verdenen, men følger du med i freestyle verden? og har du set Danny Way's Megaramp craziness?

 Ja det er rigtigt, jeg er ikke forfærdeligt meget up to date med, hvad der lige foregår i kulturen” Jeg har aldrig rigtig brudt mig om at kalde skating for en sport” Havde du spurgt mig i starten af 90erne, kunne jeg have fortalt dig alt om hvad World Industries gik og foretog sig.

Det meste nyt jeg hører i dag om hvad der sker på skatescenen, kommer ofte når jeg en gang imellem besøger Manual. De er utrolig flinke til at fortælle om hvad der lige rør sig, så jeg har godt set Danny Way folde sig ud. Helt tilbage til H-Street dagene var han også ret imponerende.

I freestyle verden for mig, kommer det meste nyt ofte fra emails. Jeg kan godt finde på at skrive en mail til den pågældende pro, hvis model jeg skater på et given tidspunkt og stille spørgsmål til formen og tankerne bag. Rigtig mange er utroligt imødekommende og klar på at fortælle. Så det bliver nogle gange til lidt jævne brevudvekslinger. Jeg kan godt lide denne her mere specifikke information, så er det hyggeligt at være i kontakt med folk selv, frem for at læse om dem på nettet og ofte kommer der nogle uventede guldkorn op, som billeder og mål på nye modeller, inde de kommer på markedet.

Jeg er også ret film interesseret og der benytter jeg ofte den same tilgang. Af den vej har jeg bl.a. i det små, været med til at skrive en bog om filminstruktøren Charles Band -

50/50

Du må være en frygtelig modstander i game of skate, jeg bliver nød til at spørge om du kan lave Dolphine flip, det kender jeg kun en der kan, Christian Henrik Reich også kendt som "Have"

En weekend her sidste vinter var jeg over og skate i Royal Copenhagen. Der løb jeg på en ung fyr som spurgte om jeg kunne lave en Michael Jackson.

På daværende tidspunkt, havde jeg lige godt aldrig hørt om det trick. Nu viste det sig så blot at være 360’s han mente. Ligeledes har jeg aldrig hørt om et Dolphine flip, så jeg var faktisk nød til at slå tricket op på nettet. Tak for inspirationen du, jeg skal se om jeg kan få det lært til der næste gang er Country Club, det er virkelig et cool trick.

Double primoflip bodyvarial

Du kan måske være den eneste freestyler i DK?  jeg ved at Tyskland og Sverige har en lille scene. Bliver der afholdt contests/camps som vi andre ikke kender noget til?

Så vidt jeg ved, er der en freestyler til i København. Jeg mener, at han hedder Bruno, men du må ikke hænge mig op på det, da jeg aldrig har hilst på ham. Jeg har blot hørt om ham, når jeg har være over og skate i KBH. Tilsyneladende skulle han være ret hård, bl.a til 360’s –

Ahem, undskyld, til Michael Jackson mener jeg.

Jeg ved at der indimellem bliver afholdt AM contest’s i London.Jeg er sikker på at der også er noget i Tyskland, der er det også muligt at købe freestyle boards.

Sverige har en pro freestyler der hedder Stefan “Lillis” Åkesson, som er ret dygtig. Han blev verdensmester i Pro Freestyle i 2005 mener jeg – Verdensmesterskaberne er førhen blevet afholdt henholdsvis i New York og Vancouver, Canada. I år bliver det afhold d. 24-25 Oktober i Japan

Brazilian har også en forholdsvis stor freestyle scene, til de nysgerrige kan man følge med i kommende Events på: http://www.wfsafreestyle.org/

Onehand 50/50

Tak til Claus for at bruge sin tid på dette interview.